HISTORIE

EEN BIJZONDERE ACCOMMODATIE

Kent u de koepel nog uit de tijd dat het gebouw het Centraal Station aan de Sonsbeekzijde verbond met de stad Arnhem? De koepel met zijn bijzondere akoestiek, waar u met schoenen met leren zolen net even wat harder ging lopen om te luisteren naar de ‘klik-klak-klanken’ die zo mooi weerkaatsten in de koepel. De koepel moest ruimte maken voor de uitbreiding van het nieuwe station Arnhem Centraal. Op de plek waar de koepel stond zijn extra sporen aangelegd om het toenemende treinverkeer van en naar Arnhem goed te laten verlopen.

De koepel dateert uit 1954 en is ontworpen door ir. H.G.J. Schelling (1888 – 1978). Destijds was dhr. Schelling huisarchitect van de Nederlandse Spoorwegen. Door de glazen pui heeft het zeshoekige gebouw een paviljoen-uitstraling. Omdat men deze monumentale koepel voor de stad Arnhem wilde behouden, werd er een nieuwe plek én bestemming gezocht en gevonden!

Woningcorporatie Vivare nam het gebouw over van de NS en schonk het symbolisch aan de wijk Presikhaaf als afscheidscadeau bij het vertrek van toenmalig voorzitter van de Raad van Bestuur, Rob Jansen.

De ontmanteling was beslist geen eenvoudige klus. Het gebouw was één betonnen geheel. Het beton, wat overigens was gemaakt uit Arnhems oorlogspuin, werd door bouwbedrijf Kuiper Arnhem zeer zorgvuldig in stukken gezaagd. Na de feestelijke start van de bouw (10 oktober 2011) werd het koepelgebouw in park Presikhaaf langzaam maar zeker weer in elkaar gepuzzeld. K3 Architectuur uit Arnhem heeft een aanbouw ontworpen, om plaats de bieden aan de sanitaire voorzieningen en de keuken. Met deze aanbouw krijgt het theehuis de karakteristieke T-vorm vandaar de gekozen naam: T-HUIS.

Door de bijzondere constructie van het dak (ceramique fusée) kon het niet in één geheel worden verplaatst. Daarom is er een nieuw dak op het T-HUIS aangebracht. De koepel is met houten spanten gereconstrueerd. Daarop is vervolgens een stuclaag aangebracht, zodat het nieuwe plafond (azuurblauw met witte ribben) niet van het origineel te onderscheiden is. Het weerkaatsende geluid is zoveel mogelijk voorkomen door het aanbrengen van geluidsreducerende middelen. Middelen die de charme van het gebouw niet aantasten.

T-HUIS historie